Book of Kells

Ehhez az elképesztő kötethez, amelyet az UNESCO is felvett A világ emlékezet program listájára, az Ionai kolostor scriptorai a 800-as évek elején fogtak hozzá. Innen, hogy megvédjék a vikingektől, menekítik a Kells-i kolostorba. Az évszázadok során elég hányatatott sorsa volt, ellopták, majd megkerült, de a díszes borítója nélkül. Többször jószándékúan újra kötötték, sajnos sok kárt okozva ezzel, a vágás során illusztrációk vesznek el. Számos helyen őrizték, végül 1653-ban került a Trinity College-ba, ahol ma is megnézhető.

A latin nyelvű kötetet inzuláris betűkkel borjúbőr pergamenből készült fóliókra írták. Jelenleg 250×330 mm méretű. A 19. századi újrakötés során vágták ekkora méretre. A terjedelme 680 oldal. Napjainkban négy külön kötetbe van kötve és mindig kettő van kiállítva. Három scriptor dolgozott a köteten, ahogy ezt könyvet vizsgáló tudósok megállapították.

A kötet egy bevezetőt valamint Máté, Márk, Lukács és János evangéliumát tartalmazza. (Azonban vannak huncutságok is elrejtve, például az egyik oldalon egy egérről olvashatunk, aki ellopott egy ostyát.) Minden evangéliumot eredetileg egy teljes oldalas miniatura előz meg, amely a négy evangélista szimbólumait tartalmazza, majd jön egy üres oldal. Ezután következik az evangélista portréja és az ezzel szemben álló oldalon az evangélium kezdőszövege, amelynek a díszítése annyira pazar és bonyolult, hogy maga a szöveg szinte olvashatatlan. Sajnos ezek közül több is elveszett a felújítások során.

Ami különlegessé teszi ezt a kötetet az a részletessége, kidolgozottsága és az, hogy majdnem minden oldal díszített. A könyvben 2000 nagybetű található, mindegyik másképp van díszítve, színezve. A könyvben a színek széles skáláját találjuk, például lilát, pirosat, rózsaszínt, zöldet vagy sárgát. Érdekes, hogy nem használtak sem ezüst- sem aranydíszítést. Ezek mellett nagyon sok helyen találunk különböző állatfigurákat is. A kötetet valószínűleg nem olvasásra szánták, kinézete elsőbbséget élvezett a praktikussággal szemben.

Még rengeteg információt meg lehetne osztani, erről csodálatos kötetről, de már csak egy plusz adalék: 2009-ben készült el a Kells titka (The Secret of Kells) című mesefilm, amely a kötet elkészítést mutatja be. Az alábbi részlet a a film záró képsora, amely a ChiRho oldalt mutatja be tökéletes pontossággal:

A Trinity College oldala a könyvről.