Újjászületik Nagy Zoltán Margaret fontja

Szikora Tibor a Tolnai utcai iskola könyvtárában találkozott először a Magyar Grafika Vémi József által tervezett számaival, amelyek Nagy Zoltán betűjét, a Margaretet mutatták be. Tibor ekkor döntött úgy, hogy betűtervező lesz.

„Még életemben nem láttam ilyen g betűt, megváltoztatta az életemet” – nyilatkozta nekünk.

Ha most ellátogatunk Tibor honlapjára, a cinketype.hu-ra, láthatjuk, hogy egyik projektje éppen a Margaret Neue.

Sokáig gyűjtögette az anyagokat, munkákat, amelyek Nagy Zoltán betűjével íródtak. Mint elmondta, mielőtt a tervezéshez lát igyekszik minél jobban megismerni, megérteni az eredeti tervező szándékait az egyes részletek kialakítás során.

A font fényszedésre lett tervezve annak idején, így sok probléma merül fel a digitalizálása során. Ilyen például a talpak hegyes végződése, ami a technológiából adódóan a papíron már szépen letompult a szükséges ívre, vagy a mély bemetszések a szárak találkozásakor, amelyek nagyobb méretnél kevésbé, kisebb méretnél jobban becsukódnak a nyomtatás során.

Tibor tervei szerint létre akarja hozni a teljes betűcsaládot, elkészítve a light, bold és kurzív verziókat is: „Mivel ez a betű indított el a betűtervezés útján, így igyekszem a legnagyobb tisztelettel hozzányúlni a formákhoz.”

Úgy hiszem, sokan várjuk a végeredményt.

Nagy Zoltánról és a Margaret-ról itt lehet még olvasni.

Szikora Tibor nevéhez fűződik Kass János kézírására alapuló betűkészlet megtervezése is.